Oulun Edustan Saaret

Hermannit

Lähin saarikohde Oulun edustalla, Hermannien kolme saarta sijaitsevat 2.5km länteen Toppilan kanavan suulta. Keskimmäisen saaren länsisannalla on mukava hiekkaranta.

Laitakari (Oulu)

Saari sijaitsee n. 10km Toppilan kanavan suulta itään, maamerkkinä on puinen majakka. Samaa rakennelmaa voi kiikaroida Hailuodon lautalta.

Kropsu

Kropsun saari sijaitsee n. 1.5km Virpiniemestä länteen. Saari on metsäinen ja se on hyvä sienipaikka syksyllä. Saaressa on veneilijöille laituri, sekä useita nuotipaikkoja ja se onkin veneilijöiden suosikki, joten omaa rauhaa ei kannata lähteä hakemaan.

Santapankki

Santapankki on hiekkasärkkä n. 16km Martinniemestä länteen.

Hailuoto

Hailuodon kiertämisestä matkaa tulee yli 100km riippuen siitä kuinka tarkkaan lahdet kierretään. Hailuodossa on pieniä, uusia, melojienkin tukikohdiksi sopivia autiotupia: Vaskissa rannalla, Ulkokarvossa rannalla sekä Sunijärvellä 1.4km sisämaahan Keskikarvon majakalta. Iso laavu on Hannuksenlammella Hannuksennokalta n. 1km sisämaahan. Marjaniemessä on leirintäalue ja Huikun lauttarannassa kahvila. Huom. Sorsastuskausi alkaa elokuun lopussa, älä mene silloin melomaan rantapusikoihin koska Hailuoto on sorsastusturismin ykköskohde Suomessa!

Muut

Rahja Kalajoen eteläpuolella sijaitseva Rahjan saaristo on monien saarien ja karikkojen pieni alue joka ehtii kiertää viikonlopun melonnalla. Alueelta löytyy useita laavuja, nuotiopaikkoja ja kaksi autiotupaa. Koivukarin autiotupa (kuvia) sijaitsee hienolla paikalla avoimemman meren laidalla Ryöpäs nimisessä saarella. Huomaa, että autiotuvan kohdalta ei pääse melomalla läpi Ryöppään ja Pappilankarin välistä, saaret ovat käytännössä yhdessä ja veneily tässä lahdessa on sitä paitsi kielletty.

Luulaja – Kalix-Haaparanta – Perämeren kansallispuisto

Alueella on Oulun edustaan verrattuna enemmän saaria, ja saarissa on paljon nähtävää. Saaret ovat myös kallioisempia varsinkin alueen länsiosissa, mutta yleensä kallion vastapainona löytyy myös hienoja hiekkarantoja. Tässä on kuvattuna joitakin kirjoittajien mielestä hienoja ja itse käytyjä saaria idästä länteen, käymisen arvoisia paikkoja on enemmänkin. Huomaa että monin paikoin olevat lintujensuojelualueiden maihinnousurajoitukset ovat voimassa toukokuun alusta heinäkuun loppuun asti sekä suomessa että ruotsissa. Vesillelaskupaikkoina on käytetty esimerkiksi Seskarön Tromsövikenin leirintäalueen rantaa, Kalixin eteläpuolella olevan Storön uimarantaa, Jämtön eteläpuolelta Rörbäckin uimarantaa sekä Luulajan länsipuolelta Hertsöskatanin venesatamaa. Kartat on ostettu ruotsalaisilta huoltoasemilta sen mukaan mitä on sattunut löytymään, esimerkiksi 1:100 000 Blå kartan tai vägkartan käy ihan hyvin ja tarkemmallakin mittakaavalla karttoja saa. Pohjatietoa on saatu mm. Luleå kajakklubbin tekemästä vihkosesta “Padda i Norrbottens skärgård” sekä veneilijöiden oppaista.

Selkä-Sarvi

Saari sijaitsee Suomen puolella Perämeren kansallispuistossa. Pohjoiskärjessä on avoin sauna, telttailupaikka, sekä venesatama, saaren eteläkärjestä löytyy autiotupa.

Haparanda Sandskär

Saari muodostuu leveästä eteläosasta, sekä n. 3km pitkästä pohjoiseen pistävästä hiekkasärkästä. Eteläkärjessä on Kumpulan vanha kalastajakylä, jossa on mm. kolme vuokrattavaa mökkiä (Haaparannan turistitoimistosta), autiotupa ja sauna. Telttailla saa vain merkityillä alueilla jotka sijaitsevat saaren etelä ja pohjoiskärjissä. Saarelle pääsee myös laivalla kesäisin Haaparannan satamasta

Likskär (Kalix)

Saarella on vanha punaiseksi maalattujen talojen muodostama kalastajakylä, mökit ovat nykyään kesämökkikäytössä mutta saarta kannattaa silti mennä katsomaan. Täältä löytyy nimittäin helposti labyrinttejä eli jatulintarhoja. Kovin hyvää leiripaikkaa ei saarella ole, suositellaan päivävisiittiä. Paikallisia ei kannata säikähtää vaikka ihmisiä näkyisikin rannalla, ainakin meidän visiitillä vastaanotto oli todella ystävällinen ja saaren historiakin tuli selville.

Berghamn

Pohjoisreunalta löytyy hiekkainen lahdenpohjukka maihinnousuun. Nimensä mukaan saarella on kallioinen mäki, jossa on lohkareiden muodostamia luolia. Kannattaa käydä tarkastamassa luolat!

Renskär

Suojaisassa hiekkarantaisessa lahdessa saaren koilisosassa on avoin sauna. Sieltä löytyvät parhaat telttapaikat, muuten saaren rannat ovat aika kivikkoisia. Samasta lahdesta löytyy myös venelaituri. Eteläpäässä vanha kalastajakylä ja labyrinttejäkin pitäisi olla kylään vievän polun varressa.

Stora Huvön

Alueen hienoin saari! Saaren koilliskärki on hiekkasärkkä, josta löytyy parhaat maihinnousupaikat sekä telttailuun sopiva männikkö. Sisäosissa on riittävästi pirunpeltoa. Länsipuolella suoraan merestä nouseva sileä kallioseinä länsilaidalla. Kiipeilykamppeet mukaan.

Lill Furuön

Länsilaidalla hiekkainen lahti sopii mainiosti rantautumiseen ja telttailuun, muuten männikköä ja silokallioita. Ei mitään erityistä siis, vaan taattua peruskamaa eli ihan kelpo yöpaikka.

Rövarn

Länsilaidalla suojainen hiekkalahti, josta löytyy jälleen kerran hienoja telttailupaikkoja. Viereisellä rantakalliolla on nuotiopaikka pohjoisosassa kallioita.

Kokkola-Pietarsaari-Vaasa

Vesillelaskupaikaksi käy esimerkiksi Brunnilandetin venesatama. Saaristo on kallioisempaa kuin Oulun edustalla. Reissuja on tehty yhdessä Kokkolalaisten kanssa.

Tankar

Orsskär Hiekkaranta
Telttasauna (pressu mukaan)

Punakarit 
Lääninhallituksen kivijalat on louhittu kalliosta

Mikkelinsaaret 
Entinen merivartioasema Boskäret