Koiteli

Koiteli ja Tulikurkku ovat Kiimingissä n. 25 min ajomatkan päässä Oulusta. Tulikurkku sijaitsee n. 400 m Koitelin yläpuolella. Vettä riittää yleensä kesäkuun alkupäiville, sateisina kesinä saattaa myöhemminkin olla riittävästi vettä melontaan.

Koitelista löytyy paljon melottavaa eri vedenkorkeuksilla, kun paikkaan suhtautuu avoimin mielin. Koskessa on hyvä harjoitella laskemista ja erilaisia pieniä pelipaikkojakin muodostuu kaikkiin uomiin eri vedenkorkeuksilla, vaikka mitään mega-aaltoa tai suuria pelihonttoja ei olekaan (huipputulvalla hyvin pitäviä pour overeita kyllä löytyy). Vuonna 2010 tulvahuippu oli 20.4, jolloin vedenkorkeus oli noin 11,6m ja virtaama 250 m3/s.

Tukkiränni (takimmainen uoma) on mukava laskea, koska siinä on isoja aaltoja. Tukkiränniin melko alas muodostuu jonkinlainen surffiaalto sekä korkealla että matalalla vedellä ja melko keskelle koskea myös surffiaalto noin 10,5m vedenkorkeudella.

Takaköngäs

Pelipaikka muodostuu Tukkirännin takana olevaan sivu-uomaan heti sillan alapuolelle. Siellä on noin 1m korkuinen köngäs, jonka alle muodostuu Taivalkoskimainen pieni hontto. Tätä on hyvä pelata noin 11,0m vedenkorkeudella ja sen alle. Hontto on syvä keskeltä vielä noin 10,5m vedenkorkeudella, mutta reunoilla kolisee pohjaan.

Etuaalto ja Helmihontto

Molemmat toimivat ainakin vedenkorkeuksilla 10,3 – 11,0m.

Aalto muodostuu kosken keskelle ja tulee ensimmäisenä vastaan parkkipaikalta alavirtaan meolttaessa. Aalto muuttuu oikeasta laidasta (laskusuunnassa) honttomaiseksi, ja vedenkorkeudella 10,4 siinä voi jo kärrytellä ja volttikin onnistuu.

Hontto muodostuu aallosta alavirtaan oikealle (laskusuunnassa) saaren rannan viereen. Hontto on parhaimmillaan vedenkorkeudella 10,7m, veden laskiessa hontto muuttuu huuhtovammaksi, mutta on vielä melottava. Honton takana on pieni pour over, josta ei ole vaaraa eikä se ole pitävä niillä vesillä, millä hontto toimii. Lisäksi pour over hidastaa veden virtausta niin, että honton akanvirtaan on helppo ehtiä. Hontossa on hyvä harjoitella esimerkiksi kärrynpyörää, split wheeliä, volttia ja space godzillaa. Hontto ei ole mahdottoman pitävä, joten liikkeet on tehtävä tarkasti.

Tulikurkku

Tulikurkku sijaitsee Koitelin yläpuolella kahden saaren välissä keskimmäisessä väylässä, joten sinne pääsee vain melomalla. Kävele kajakki olalla Tukkirännin yli siltaa pitkin, ja seuraa rantapolkua ylävirtaan pellolle asti, jolloin näet joessa saaren Myllysaaren. Melo ensimmäisen väylän yli Myllysaaren alapuolelle ja saaren rantaa pitkin ylävirtaan. Tulikurkku muodostuu kallioiden väliseen kapeaan kohtaan. Tulikurkku on parhaimmillaan pikkuinen aalto hyvällä akanvirralla. Se on tarkka vedenkorkeudelle. Parhaimillaan aalto on veden korkeuden ollessa 10,7. Veden laskiessa aalto madaltuu surffauskelvottomaksi, mutta hyvän akanvirran ansiosta paikka säilyy kuitenkin hyvänä paikka harjoitteluun. Tulikurkku sopii myös aloittelijoille, toisin kuin muut Koitelin pelipaikat.

Vedenkorkeus

Sijainti