Siikajoen pelipaikat

Siikajoki tarjoaa pelimelojalle useamman leikkipaikan. Siikajoki vetoaa kaikkiin aisteihin, vesi on vaihtelevan väristä ja tuoksultaan maalaismaista. Pelimelojan ei pidä siten unohtaa nenänipsua eikä korvatulppia.

Pöyryn padon kosket

Monipuolisin alue on koskialue heti Pöyryn padon alla. Pöyryn voimalaitospato löytyy Revonlahden ja Siikajoenkylän väliltä. Parkkeeraukeen sopiva tien pää löytyy Siikajoen pohjoispuolen tietä saapuessa padon päästä kalaportaan vierestä. Vesille menopaikka on hivenen tyly eikä juuri houkuttele koskenrantapiknikin viettoon: vesille mennään kajakki olalla tasapainoillen kalaportaan louhikossa, ruskean veden jytistessä padon yli. Padon alla joen rannat ja myös akanvirrat ovat hyvin pusikkoiset, pato estää normaalin kevättulvan ja jääeroosion joka pitäisi rannat avoimina. Takaisin autolle on palattu koskien ja pusikoiden alapuolelta pellon reunaa ja tien kautta kävellen. Vaihtoehtoisesti paluuauton voi myös parkkeerata sopivaan paikkaan alemmas pohjoispuolen tielle. Pienempiä koskia jatkuu Siikajoenkylälle asti.

Eritoten Vaahtokylpy laskijan oikeanpuoleisessa uomassa toimii isolla vedenkorkeusalueella: Korkealla vedellä (yli 300m3) Vaahtokylpy on alas murtuva aalto. Aalto on parhaimmillaan todella isolla vedellä 300-400m3 (yli 20.5m), mutta toimii vielä 250 kuution virtaamalla. Tällöin mela kolisee eskimossa, joskus jopa pää. Paikka sopii loistavan akanvirtansa (laskijan vasemmalla) ja takia myös vähemmän meloneelle. Uimarin saa vedettyä saaren alle.

Alle 250 kuution virtaamilla (140-250 ainakin, 19.7-20.4 m) edellämainittu aalto on liian matala. Eipä hätää, kielen toiselle puolelle samaan kohtaan muodostuu tällöin aalto. Noin 250m3 vedellä aallon pito ei ole kummoinen ja se on hiukan vino. Vedellä 150 m3 aalto on muuttunut rannasta hontoksi, jossa on mukavasti syvyyttä mm. volttien harjoitteluun. Rannan akanvirta (laskijan oikealla) on hiukan lyhyt, mutta rannan risukoissa meloen paikkaan pääsee takaisin meloen. Jos eskimo menee pitkäksi tai uinniksi, palataan aallolle kävellen pusikoissa.

Vaahtokylvyn yläpuolella olevan kalliosaaren kohdalle päävirran molemmille puolille muodostuu kohtuullisia pelipaikkoja 70-250 kuution virtaamilla. Joillakin vesillä paikkohin pääse myös akanvirrasta. Matalimmalla vedellä toimii kalliosaaren alimpaan portaaseen tuleva pieni aalto ja hontto. 70 kuution virtaamalla hontossa voi vielä spinnailla ja kärrytellä, mutta keula kolisee keulan upotuksessa. Matalalla vedellä tässä on mukavia virranrajoja vähemmän meloneille.

Muut pelipaikat

Pöyryn padosta 5 kilometriä alavirtaan sijaitsee hieno aalto, joka toimii ainakin yli 150 kuution virtaamilla. Aaltoon pitää kuitenkin kantaa. Aalto heittää joillakin vesillä helposti surffajan oikealta ulos.

Ruukin keskustassa padon alle pohjoisrannalle muodostuu isolla tulvalla iso hontto, johon ei pidä melojan menemän ellei tiedä tarkkaan mitä on tekemässä.

Virtaama ja vedenkorkeus

Sijainti