Neitikoski

Lieksanjoen Neitikoski on erittäin suosittu melontapaikka freestylemelojien keskuudessa. Kosken puolivälissä on melkein joen levyinen aalto tai stoppari vedenkorkeudesta riippuen. Yleensä kyseessä on murtuva aalto, jossa on helposti surffattava kieli. Tulvan aikana aalto voi murtua koko leveydeltään miltei alas asti ja olla hieman hankala vähän kokemusta omaavalle melojalle. Matalilla vedenkorkeuksilla pelipaikan vasen reuna alkaa muuttua aallosta stoppariksi.

Aalto/stoppari päästää kaatuneen melojan tai uimarin yleensä nopeasti otteestaan. Koska Neitikoski päättyy järveen, mahdolliset uimareissut ovat lyhyitä ja melontavarusteet on helppo kerätä talteen kosken alapuolelta. Pelipaikalle pääsee myös helposti takaisin.

Lieksanjoki on kesäisin paikallisten koskenlaskuyrittäjien ahkerassa käytössä. Tästä syystä Neitikosken osalle on sovittu erityissäännöt vahinkojen välttämiseksi. Ylävirrasta Neitikoskelle saapuva alus (esim. kajakki, kanootti, kumivene tai puuvene) ei voi suoraan laskea koskea alas, koska koskessa on melkein aina melojia.

Sovittu käytäntö on seuraava. Ylävirrasta saapuvan aluksen kippari nostaa melan/airon pystysuoraan ylös hyvissä ajoin ennen Neitikoskea merkiksi siitä, että haluaa laskea kosken alas. Kosken alla olevat melojat vastaavat tähän joko pystysuoraan ylös nostetulla melalla tai vaakatasossa ylös nostetulla melalla. Pystymela tarkoittaa, että koski on vapaa melojista ja alus voi laskea kosken alas. Vaakatasossa oleva mela tarkoittaa, että koskessa on melojia, joten alus ei voi laskea koskea alas, vaan sen on odotettava kosken vapautumista. Yleensä luvan kosken laskemiseen saa alle minuutissa.

Neitikoski sijaitsee Ruunaan Retkeilykeskuksen välittömässä läheisyydessä. Lisätietoja keskuksen palveluista ja Ruunaan alueen muista harrastusmahdollisuuksista löytyy täältä: http://www.ruunaa.fi.

Vedenkorkeus

Sijainti