Liminganjoki

Liminganjoki on varmaankin lakeuden yllättävin joki. Kasitien yläpuolella joki, tai pikemminkin puro, kulkee kaukana tiestä ja hidasvirtaisena. Kasitieltä alavirtaan joki laskee jyrkästi Limingan keskustaan, viiden kilometrin matkalla pudotusta tulee noin 30 metriä.

Koskimelojan kannattaakin pudottaa itsensä jokeen kasitien sillalta. Koskiosuus loppuu Ala-Kestilän arboretumin jälkeen hiukan ennen Vanhaa Liminkaa.

Melojan ei kuitenkaan kannata nousta vielä maihin, vaan jatkaa hienosta kulttuurimaisemasta nauttimista ainakin Vanhan Limingan museoalueelle asti. Oiva lopetuspaikka löytyy urheilukentän tienoilta.
Liminganjoki olisi epäilemättä erittäin miellyttävä kevättulvajoki ilman joen yli kaatuneita puita, joita on paljon. Joki on kapea, joten kaatuneet puut tukkivat helposti koko joen.  Reippaassa virrassa ylävirtaan melominen ei ole helppoa, ja erityisesti kokemattomamman melojan on syytä olla varuillaan. Kokeneempienkin on syytä pitää riittävät turvavälit. Ikäviä puurykelmiä oli ainakin tässä ja tässä. Lisäksi joen poikki on viritetty melojan kaulan korkeudelle pari rautalanka-aitaa kasitien jälkeen seuraavan sillan jälkeen.

Koskia pätkällä on useita ja ne kaikki ovat varsin helppoja, epäilemättä I-luokkaa. Jokimaisema on perinteistä ja kaunista Oulun alueen kulttuurimaisemaa. Aiemman jokikuvauksen kaatopaikka-kuvauksista ei ainakaan tällä pätkällä ole jälkeäkään. Hankalin osuus lienee löytää heti lähtöpaikasta 150 m alavirtaan olevasta koskesta paras reitti saarten lomasta.

Yleisesti ottaen puutilanne oli pahin Värminkosken sillalta alavirtaan. Vähiten puita oli välillä kasitie-Vaattasen silta ja loppuosassa Arboretum-Liminka.

Limingajoen kuvaaja

Virtaama

Limingan vesitilannetta voi yrittää arvioida Ympäristökeskuksen sivuilta Tyrnävänjoen käppyröistä.
Syksyn 2010 melonnassa virtaama Tyrnäväjoessa 2.5 m3/s, mikä oli kyllä liian vähän.

Vedenkorkeus

Sijainti