Kipinä

Iijoen Kipinänkoski on monien melojien kantapaikka, koska se tarjoaa melottavaa yleensä läpi koko kesän, helpon pääsyn joelle ja sieltä pois, avarat akanvirrat eikä alajuoksultakaan löydy mitään syövereitä tai näkkejä vaanimassa uimareita. Kosken tarjoilemat aallot ja stopparit eivät ole Suomen suurimpia mutta paikka sopii mainiosti koskimelontaterän ylläpitoon.

Ajomatka Oulusta Kipinään on noin 45 minuuttia. Aja Kuusamontietä n. 60 km ja käänny vasemmalle kohti Kipinää, joka on myös kylän nimi. Ajettuasi pari kilometriä tie ylittää Iijoen, Kipinänkoski on sillan alla. Parkkeeraus sillan jälkeen bussipysäkille, joka ei ole enää aktiivisessa alkuperäisessä käytössä. Tulva-aikaan Kipinä on tasainen, tai ainakaan akanvirtoja aaltoihin pääsemiseksi ei ole tarjolla. Veden hieman laskettua tilanne paranee. Ensimmäisenä tulee ylhäältä katsottuna oikeanpuolimmaiseen silta-aukkoon rannan viereen kohtalainen surffiaalto joka veden vähetessä muuttuu stoppariksi. Veden vielä vähetessä tämä paikka häviää mutta tilalle tulee keskimmäiseen silta-aukkoon stoppari, jossa on hyvä akanvirta siltapilarin takana.  Stoppari on kokenut viime vuosina muodonmuutoksia jäiden siirtäessä isoja kiviä, paikka kannattaa tarkastaa keväisin uudelleen. Stopparin toimiessa voi keula ottaa pohjaan ja honton alapuolella kypärä tai  mela  vähän kolista. Kun vesi vähenee edelleen, alkavat ala-aallot toimia akanvirran kanssa, isommallakin vedellä ala-aaltoihin voi yläpuolelta laskea surffaamaan. Myös ala-aallot ovat kokeneet muodonmuutosta jäiden siirrellessä kiviä, muutos on ollut parempaan suuntaan. 2017 ykkösaalto oli toimiessaan pitävä  ja aiempaan verrattuna vauhdikkaampi. Myös 5-aalto toimi hienosti ja sinne oli helppo päästä akanvirrasta ja ykkösaallosta pudotessa. Helpoin paluureitti bussipysäkille on kosken alapuolisesta venevalkamasta lähtevä polku.

Kipinän vesitilannetta on tarkkailtu yläpuolella on Pudasjärven vedenpinnankorkeusmittaria käyttäen. Kipinästä on saatavissa myös omat, laskennalliset tiedot, joka huomioivat Iijokeen Kipinän yläpuolella laskevan Livojoen. Jos linkki ei ole päivittynyt, voi ajantasaista tietoa kysyä Pohjolan Voimalta numerosta 050-3133306. Yläaalto on parhaimmillaan veden korkeuden ollessa 108.2-108.9.  Stopparia kannattaa käydä tarkastamassa, kun vedenkorkeus on 108.0, 107.7 se on jo turhan matala, silloin kannattaa meloa ala-aalloissa. Ala-aaltojen toiminta-alue on noin 107.7 – 170.0, ne ovat parhaimmillaan vedenkorkeuden ollessa 107.4-107.2. Mitä korkeampi vesi, sitä työläämpää on ykkösaaltoon melominen. Veden laskiessa ykkösaalto pienenee, mutta sen jälkeinen aaltojuna saa säännöllisemmän muodon, vitosaallossa surffaaminen lienee parhaimmillaan 170.1 vedenkorkeudella. Mittarin ollessa 106.8 ensimmäinen aalto on juuri ja juuri surffavissa, samoin toinen aalto.

Kipinän ala-aallot soveltuvat kajakin lisäksi myös koskisuppailuun.  Parhaimmillaan vesi on suppailuun kun Pudasjärven mittari laskee alle 107.3m:een. Supilla surffattavia ala-aaltoja ovat ykkönen, kakkonen sekä vitonen.

Kipinän sillanalushontto

Vedenkorkeus Pudasjärvellä (mittari)

Virtaama Kipinässä (laskennallinen)

Veden lämpötila Kipinässä

Sijainti